Los niños y jóvenes de este siglo están tan ensimismados y deslumbrados por un mundo exclusivamente de imágenes, de rapidez, de ligereza en la información y el conocimiento que, en muchos casos, les cuesta aceptar la lentitud comparativa en el aprendizaje de la escritura y la lectura. Pero debemos ser capaces de hacerles ver que estas dos grandes cómplices les harán más libres y autosuficientes para no tener que depender constantemente de herramientas ajenas.
LA LECTURA Y LA ESCRITURA: DOS COMPETENCIAS MADRE A POTENCIAR
Per Josep Martínez Garrote
La lectura i l’escriptura són dos puntals essencials que ajuden a l’evolució integral, tant cognitiva com emocional, dels nens i que els acompanyen al llarg de la seva vida. El paper dels adults (pares i família, mestres i educadors) és el d’impulsar i avivar en els nens el gust per la lectura i el plaer per l’escriptura per tal que esdevinguin lectors i escriptors competents.
La lectoescriptura, una clau mestra
L’aprenentatge de la lectoescriptura comença a Educació Infantil, continua durant tots els nivells d’Educació Primària, i està present en totes les àrees del currículum escolar i vital. És una tasca complexa perquè no es realitza de forma tan natural com la parla oral; necessita temps, paciència i ser presentada en una atmosfera acollidora, suggeridora i lúdica.
Quan al cervell es produeix el “clic” màgic que transforma les “taquetes” negres sense sentit en lletres, síl·labes, paraules, frases i històries, hem aconseguit accedir al codi escrit: ja podem entendre la lectura i l’escriptura, comunicar-nos amb elles i divertir-nos-hi.
L’hàbit enriquidor de la lectura
La lectura és una porta encisadora que eixampla els nostres horitzons i ens obre pas a nous coneixements i plàcids descobriments. Si acompanyem els nens en l’hàbit lector des d’edats primerenques, estarem:
- Ajudant-los a millorar l’atenciói la concentració a través de l’escolta activa d’històries i contes.
- Promovent els seus processos de memòria, de construcció del pensament(trobar significat en la informació rebuda i connectar de manera significativa el coneixement nou amb els aprenentatges previs), i d’estructuració de l’espai i del temps (formular hipòtesis i prediccions sobre com es desenvoluparà la història, comprovar-les i re-elaborar-les).
- Fomentant la seva curiositat intel·lectuali les seves ganes d’aprendre per intentar comprendre el món que els envolta, per engrescar-los a la recerca de coneixements nous com a estímul per treure l’entrellat dels misteris de la vida relacionant conceptes.
- Potenciant el desenvolupament de la seva imaginació, fantasiai creativitat.
- Contribuint a garantir la seva comprensió lectora, que és la base de molts aprenentatges i de moltes estratègies per millorar l’èxit escolar. De mica en mica, els nens s’exerciten a processar la informació i resumir-la, a destriarles idees principals i les secundàries, a usar el context per deduir el significat de les paraules desconegudes, a captar les informacions implícites i fer-ne inferències.
- Afavorint la seva empatiacap als protagonistes de les històries o contes, la qual els envaeix, els sacseja, i fa que les seves sensacions, sentiments i emocions emergeixin.
- Enfortint en ells valorsben lloables com l’amistat, la gratitud, la bonhomia, la cooperació, la tolerància, el respecte i la llibertat per tal que participin en la construcció d’un món més humà i millor com a ciutadans actius amb esperit crític.
- Acompanyant-los perquè siguin capaços de superarles dificultats, els obstacles, els neguits, les pors, el desànim i el dol per tirar endavant en la vida i d’enfrontar els reptes amb il·lusió, coratge, fortalesa i valentia.
- Estimulant en els nens l’estructuració del llenguatge(concordances, relacions gramaticals, ordre de la frase, seqüència lògica i connectors) i l’ampliació del vocabulari (sinònims, antònims, frases fetes) conscienciant-los de la riquesa lúdica que amaguen els embarbussaments, les dites, els rodolins i les endevinalles i convidant-los a explotar el potencial enginyós de la polisèmia i del sentit figurat.
- Familiaritzant-los amb les diferents tipologies textualsa l’hora d’oferir-los varietats de textos que complementin la seva tria inicial.
- Nodrint-los amb el patrimoni popular i cultural de la humanitattransmès al llarg del temps.
El plaer de l’escriptura
L’escriptura és un camí apassionant que condueix els nens a plasmar reflexions i emocions. Apropar-los des de petits al plaer d’escriure és una activitat divertida i emocionant.
- Els estem fent atractiuel fet de descodificar el codi escrit quan els llegim rimes, endevinalles, contes i històries; quan comencen a identificar la lletra inicial del seu nom, del dels seus companys, dels seus amics, dels membres de la seva família; quan els presentem materials diversos (com ara sorra, plastilina o massa de fer galetes) perquè escriguin el seu nom; quan fan jocs amb blocs o imants de lletres (o amb retalls de revistes) per representar els noms coneguts, que sovint coincideixen amb les seves primeres paraules balbucejades o articulades (com «mama» i «papa»).
- Els estem encuriosintquan, en situacions de la vida quotidiana, els acompanyem a desxifrar els rètols de publicitat que veiem pel carrer, les etiquetes dels productes que comprem, les receptes mentre cuinem, les instruccions dels jocs a què juguem…
- Els estem ajudant a descobrir gradualmentel goig per elaborar junts els primers escrits quan emplenem el formulari per inscriure’ls en les activitats extraescolars, quan escrivim la llista de la compra, quan fan un dibuix i hi posem junts un títol, quan descrivim dibuixos o fotos i inventem converses o bafarades, quan expliquem en la llibreta viatgera què hem fet el cap de setmana amb la mascota de classe (encara que al començament ells dictin i nosaltres escriguem). Fins i tot podem elaborar un llibre com a recopilatori de les produccions que han fet per veure els seus avenços des dels primers gargots.
L’escriptura, un univers a explorar
L’escriptura se’ns presenta com:
- Un element de relaxaciói de lleure que ens regala estones gratificants.
- Una via per deixar volar la imaginaciói la creativitat, ja que ens permet crear personatges, éssers fantàstics i mons imaginaris o reinventar-los.
- Un mitjà per despertar l’empatiadels nens perquè puguin projectar el seu món interior i plasmar les seves impressions personals després d’haver-se identificat amb els personatges de les lectures.
- Un canal perquè els nens expressin les seves vivències, emocions, sentiments, realitats i ficcions
- Un vehicle per transmetre pensaments, coneixements, ideesi opinions crítiques després de les lectures fetes.
- Un espai per al pensament reflexiu, ja que abans d’escriure hem d’organitzarles idees al nostre cap per tal d’exposar els temes de manera ordenada i comprensible i hem de pensar com estructurar els textos (presentació/introducció, nus i desenllaç).
- Una incursió en els diferents gèneres textualsi en la funcionalitat d’aquests.
- Un instrument per reflexionar sobre la llengua, ja que en escriure haurem d’enllaçar les oracions amb els connectorsmés adients, haurem de recórrer a riquesa de vocabulari i a la precisió lèxica per emprar el lèxic específic i els mots més escaients, i haurem d’utilitzar correctament l’ortografia i els signes de puntuació.
En definitiva, l’escriptura és una eina per desenvolupar el llenguatge i l’expressió, cosa que és ben útil per a les múltiples àrees del coneixement en un continu procés reflexiu de composició escrita. En el procés d’escriptura, primer hem de pensar i planificar el contingut d’acord amb el destinatari a qui va dirigit el que escrivim i les intencions que ens proposem, i després hem d’escriure i revisar el text que anem redactant (és a dir, llegir-lo per saber com continuar i modificar-lo traient-ne i/o afegir-ne fragments) per tal de polir-lo.
Queda palès que hem d’animar els nens a experimentar llegint i escrivint. Cal implicar-los en situacions reals i motivadores de lectura i escriptura per tal d’oferir-los experiències positives en ambients de seguretat i confiança que els permetin entendre l’error com a font d’aprenentatge, valorar els avenços que fan i buscar recursos per millorar sempre des del reforçament positiu.
Convé iniciar el recorregut en la lectura i l’escriptura junts, nen i adult, i fer-ne tastets per tal que, gradualment, l’infant prengui la iniciativa tant a l’hora de triar lectures variades com a l’hora de començar a crear textos, i l’hem d’acompanyar amb models i bastides per “cimentar” ambdues competències mare. No hem d’oblidar que la fita essencial és l’autonomia de l’aprenentatge, ja que cada nen ha de ser el veritable protagonista i artífex del seu propi aprenentatge.
És evident que si potenciem la lectura i l’escriptura, el nen millorarà en rapidesa i comprensió lectores, en la comprensió i gestió de la informació rebuda, en la interpretació de manera crítica dels missatges. I, a més, estarem contribuint a promoure la seva expressió escrita i la seva creació artística i literària.
Aquestes dues competències mare (lectura i escriptura) permeten adquirir i augmentar la competència comunicativa i lingüística, afavoreixen l’accés de manera transversal a la resta de competències bàsiques, reforcen les estratègies i tècniques per aprendre a aprendre, i mantenen en forma el cervell (l’exerciten i l’activen). Per tant, participen clarament en el desenvolupament integral, tant personal com social, del nen. Així doncs, endavant amb el repte de fer créixer i encoratjar els nens amb la lectura i l’escriptura! És una aposta ben segura en què tenim molt a guanyar.